Handling
Serien handlar om en ung latinamerikans tjej, Betty, som får jobb som assistent åt chefredaktören Daniel Meades på modetidning ”Mode”. Anledningen till att hon får jobbet är för att tidningens ägare, Bradford Meade (Daniels pappa) vill anställa någon som inte har utseendet med sig för att hans son Daniel inte ska vilja ha sex med den nyanställda assistenten. Eftersom Betty inte är lika snygg, smal och modemedveten som sina arbetskamrater får hon dock ständigt utstå elakheter från dem. Men trots detta lyckas Betty mycket bra på sitt jobb. Publiken får även följa med Betty hem och ta del av de problem hon möter på sin fritid. Betty bor i början av serien med sin pappa, sin syster Hilda och Hildas son Justin. Bettys pappa hamnar ständigt i trubbel och det ligger på Bettys bord att reda upp efter honom. Tillslut tröttnar Betty på att bo med familjen och flyttar i 3:dje säsongen till en egen lägenhet i New York.

Bakgrund
Serien, som är en relationskomedi, är producerad av Salma Hayek, Silvio Horta, Ben Silverman, Jose Tamez och Joel Fields. Förebild för serien är den Colombianska tv-serien ”Yo soy Betty, la fea”. Serien hade premiär 28 september 2006 i USA och den 7 november 2006 visades det första avsnittet på kanal 5 här i Sverige. Serien är nu inne på den 4:de säsongen och den kommer att börja visas i USA i september 2009.

Karaktärer
Huvudpersonen Betty Suarez spelas av skådespelerska America Ferrera. Betty är latinamerikans och hennes signalement är ett par stora röda glasögon, tandställning och kläder blandade i alla möjliga färger och mönster. Bettys stora dröm är att starta en egen tidning men får så länge nöja sig med jobbet på modetidningen ”Mode”. Betty är i början av serien ihop med barndomsvännen Walter. Men redan under första säsongen gör de slut och hon blir istället ihop med en kollega på Mode, Henry. 

Bettys syster Hilda Suarez spelas av Ana Ortiz. Hilda har sonen Justin tillsammans med Santos. Santos bli dock skjuten till döds av en rånare i säsong 2. Mycket av Hildas tid ägnas åt hennes son och publiken får följa deras vardag tillsammans. När Hilda inleder en relation med en gift man blir hennes pappa mycket upprörd och Hilda tvingas snabbt att avsluta relationen.

Justin Suarez spelas av skådespelaren Mark Indelicato. Justin är son till Hilda och Santos. Betty upptäcker Justins interesse för mode och låter honom praktisera på Mode. Justin har även intresse för skådespeleri och kämpar under säsong 3 för att få en plats i en show på Broadway.

Bettys far, Ignacio Suarez, spelas av Tony Plana. Ignacio arbetar som kock och bagare. Han sörjer sin döda fru, Rosa, som är mamma till Betty och Hilda. Ignacio hamnar ibland i trubbel och då får hans båda döttrar ryck in till undsättning.

Christina McKinney spelas av skådespelerskan Ashley Jensen. Christina arbetar på tidningen Mode som sömmerska och blir snabbt vän med Betty. Hennes dröm är att blir känd kläddesigner.

Daniel Meade, chefredaktör på Mode, spelas av skådespelaren Eric Mabius. Daniels pappa, Bradford Meade, äger tidskriften Mode. Daniel har en bror som heter Alex som sägs ha försvunnit på en skidresa, men i första säsongen kommer Alex tillbaka, då som Alexis efter ett könsbyte. Daniel är en riktig charmör och gör allt för att få tjejerna på fall. Ibland känns det som han arbetar mer med att få de unga snygga modellerna på tidningen att falla för honom än för att faktisk få tidningen att går runt.

Claire och Bradford Meade, det äkta paret som är föräldrar till Daniel och Alexis Meade spelas av Judith Light och Alan Dale. Under första säsongen sitter Claire i fängelse för att ha mördat en av Bradfords älskarinnor. Claire blir dock frigiven eftersom hon anses ha varit sinnesförvirrad då mordet begicks. Bradford är ägren till tidningen Mode och han försöker få sin son att se allvaret i att driva en tidning. Bradford dör av hjärtinfarkt i säsong 2.

Wilhelmina Slater spelas av Vanessa Williams. Wilhelmina gör vad som helst för att få Daniels jobb som chefredaktör. I säsong två lindar hon Bradford Meade runt lillfingret och de båda planerar att gifta sig. Betty kommer dock på Wilhelmina ha en relation med sin livvakt och Bradford dör av hjärtinfarkt framme vid altaret, därmed blir det aldrig något giftermål. Wilhelmina får sedan sparken från Mode. I säsong 3 återanställs hon som chefredaktör för Mode av Alexis Meade.

Tv-kanal 
Ugly Betty sänds på kanal 5.