Handling
Fresh Prince i Bel Air är en sitcom från USA som handlar om killen Will. Will spelas av Will Smith och serien tar sin början när Will hamnar i trubbel i sin hemstad, West Philadelphia. Hans mamma blir då orolig och skickar därför Will till sina släktingar i Bel Air. Släktingarna lever ett flott liv som är mycket annorlunda emot vad Will är van vid. Familjen består av pappa Philip Banks, mamma Vivian Banks och deras barn (Wills kusiner) Hilary, Carlton, Ashley och Nicky. Hos familjen bor även den sarkastiske butlern Geoffrey. Serien handlar om hur Will, med sin street-smarta bakgrund, ska anpassas in i den rika familjens vardag.

Bakgrund
The Fresh Prince of Bel Air är en amerikansk sit-com skapad av Andy Borowitz och Susan Borowitz. Serien sändes i USA mellan september 1990 till maj 1996. Will Smith var en känd rappare, kallad Fresh Prince, under 80-talet men tyvärr hamnade han i ekonomiskt trubbel. Lagom till dess att han var helt pank blev han kontaktad av televisionsbolaget NBC som hade en idé om att göra en komediserie där Will skulle vara huvudpersonen, som till stor del i skapandet var inspirerad av just Will Smiths egen personliga stil och karaktär. Intromusiken till serien är skriven och framförs av Will Smith själv.

Karaktärer
Will spelas av rapparen och skådespelaren Will Smith. Will växer upp med sin mamma i ett hårt och fattigt område i West Philadelphia. När Will är 17 år hamnar han i bråk i hemtrakterna och hans mamma skickar då honom till släktingar i Bel Air. Will kommer bra överrens med sin nya familj, förutom med sonen Carlton. Will anses sig vara street-smart och är lite av en tuffing medan Carlton är motsatsen. Will är innerst inne en snäll kille och när det väl gäller står han upp för sin nya familj. Will kan verka omogen men är egentligen en intelligent grabb, han väljer bara att inte visa den sidan av honom själv. Han är en riktig kvinnotjusare och tjejerna är många under seriens gång.

Philip spelas av James Avery. Philip är en storvuxen man som inger respekt redan vi en första anblick, för alla utom Will naturligtvis. Han arbetar i början av serien som advokat men arbetar sedan upp sig till domare. Philip är mån om sin familj och, liksom Will, står upp för dem när det väl gäller. Han ser Will som en son även om de hamnar i bråk titt som tätt. I serien skämtas det ofta om Philips intresse för mat och övervikt. Philip får under seriens gång även en hjärtattack just p.g.a. av sin övervikt.

Vivian spelas först av Janet Hubert-Witten och senare av Dphne Maxwell Read. Vivans personlighet ändras i och med skådespelarbytet. I början är hon en kärriärskvinna, arbetar bland annat som lärare, som håller barnen hårt och kräver disciplin. Efter skådespelarbytet blir Vivan mer givmild och framställs som en hemmafru. Hon blir mjukare mot barnen och är nu istället den som skyddar dem från pappa Philips vrede och krav på disciplin.

Hilary spelas av skådespelerska Karyn Parsons. Hilary är den äldsta av syskonen Banks och den som är mest bortskämd av pappa Philip. Hilary har utseendet med sig men är tyvärr inte vidare intelligent så hon får leva på sitt utseende. Hon vill gärna leva lyxliv och utnyttjar familjens butler till fullo, till butlerns förtret. Hilary är ytlig, och hennes favoritintresse är pengar och shopping. Till viss del ser hon ner på Wills tidigare livsstil men är ändå godhjärtad och ser honom som en familjemedlem. Hilary får jobb som väderflicka på en tv-station och får snart sin egen talkshow, ”Hilary”. Hilarys show flyttar i sista avsnittet till New York och Hillary flyttar då med.

Carlton spelas av skådespelaren Alfonso Ribeiro. Carlton är en pryd, snobbig och ordentlig kille som inte passar så värst bra ihop med Will. De båda är stundom goda vänner men deras olika syn på livet gör att de ofta hamnar i onåd med varandra. Carlton är väldigt smart och blir ofta retad för detta av syskonen som tycker att han är lite av en besserwisser. Trots sin intelligens framställs Carlton ofta som naiv. Hans mål i livet är att studera på Princeton University och hans största idol är Tom Jones. Sin stora dröm om Princeton uppfylls i sista avsnittet då han flyttar till östkusten för att kunna börja på skolan. 

Ashley, spelas av skådespelerskan Tatyana M Ali. Ashley är seriens minsting fram till dess att Nicky föds i slutet av säsong 3. Hon är mammas flicka och de båda kommer mycket bra överrens. Ashley ser upp till Will och följer honom som en svans när hon är yngre. Eftersom Ashley ser upp till Will blir hon, liksom han, en rebellisk tonåring. En av sakerna som får pappa Philip att gå i taket är när Ashley i hemlighet slutar gå till den privata skolan som hon är inskriven på och istället börjar på en kommunal skola. I seriens sista avsnitt beslutar sig Ashley för att börja plugga i New York och eftersom systern Hilary också ska flytta dit bestämmer sig de båda systrarna för att bo ihop.

Nicky spelas av Ross Abley. Precis som i många andra serier växer Nicky upp ovanligt snabbt. I femte säsongen växer han upp från bebis till en grabb i skolåldern.

Miljö
Största delen av serien utspelar sig i familjen Banks hus i Bel Air. Det är främst i vardagsrummet och köket som dessa scener tar plats. I säsong 4 flyttar Carlton och Will in i Poolhuset som då blir en av huvudplatserna för serien.

 

Tv-kanal
Fresh Prince visas nu på kanal 5, vardagar klockan 15.00.

Källor
www.wikipedia.se
www.wikipedia.com