Handling
Tv-serien Vänner, vars originaltitel är Friends, handlar om de sex vännerna Monica, Chandler, Ross, Rachel, Joey och Phoebe, som alla bor i New York. Komediserien spelar på vardagsbekymmer och typiska livshändelser som sker i vännernas liv. Karaktärerna är väldigt olika i sättet och detta skapar komiska situationer. I tio års tid följde publiken de sex vännerna, såg hur de åldrades och hamnade i olika situationer som hör livet till.  

Bakgrund

Serien, som är en komediserie, är producerad av Martha Kauffman, David Crane, Kevin S Bright och Todd Stevens. Den första säsongen börjad sändas den 22 september 1994 i USA. Sista säsongen visades 2004. Serien spelades in i Warner Bros studios i Kalifornien inför livepublik. De sex huvudskådespelarna blev goda vänner även utanför tv-serien och de arbetade för att man skulle se dem som ett team där alla behandlas lika. Därmed gavs gruppen heller inte individuella löner vilket annars är mycket vanligt för skådespelare under Warner Bros produktioner. Under hela första säsongen av serien deltog de sex skådespelarna också alltid tillsammans intervjuer och på bilder i tidningar.

Karaktärer
Monica spelas av skådespelerskan Courtney Cox Arquette. Monica är storasyster till Ross och den av syskonen som verkligen får kämpa för föräldrarnas uppmärksamhet. Hon har gått i skola tillsammans med Rachel och blev då retad för att hon var kraftig. Monica är känd som den pedantiska av de sex vännerna och hon arbetar som kock. Monica är egentligen en lugn karaktär så länge hon har läget under kontroll, men spontanitet och oordning gör att hon tappar greppet om saker och ting. I 4:de säsongen blir Monica ihop med Chandler och han flyttar då in i hennes lägenhet.

Rachel spelas av skådespelerskan Jennifer Aniston. Rachel är den modemedvetna, bortskämda överklasstjejen som i första avsnittet av serien lämnar sin man vid altaret för att flytta in hos barndomsvännen Monica. Rachel flyttar senare in till Phoebe och bor även ihop med Joey för en stund. Trots sin bakgrund beslutar sig Rachel för att klara sig själv och tar ett jobb som servitris på Central Perk. Hon arbetar senare på Bloomingdale’s och hamnar slutligen som inköpare för Ralph Lauren. Hon och Ross finner varandra och gifter sig vid en snabbvisit i Las Vegas, men säg den lycka som varar, giftermålet hävs ganska omgående. Genom hela serien följer tittarna sedan Ross och Rachels förhållandes vara eller icke vara. I sista säsongen får de slutligen varandra. De två får tillsammans dottern Emma.

Ross spelas av skådespelaren David Schwimmer. Ross är lillebror till Monica och bortskämd av deras föräldrar, Ross är favoritbarnet i familjen. Ross arbetar i början av serien som paleontolog på ett museum och senare som lärare på collage. Han anses vara lite töntig av de andra vännerna i och med sitt intresse för dinosaurier. Ross är aningen blyg och tillbakadragen, men han lyckas ändå fånga tjejer. Ross gifter sig tre gånger i serien och får tillsammans med första frun en son, Ben. Den första frun visar sig sedan vara lesbisk och förhållandet tar slut. Med fru nummer två, Emily, verkar allt falla på plats, i alla fall fram till bröllopet där Ross råkas säga Rachels namn vid altaret. Det tredje och sista giftermålet är tillsammans med just Rachel, som Ross har varit förälskad i ända sedan högstadiet. Tillsammans får de dottern Emma.

Joey spelas av skådespelaren Matt LeBlanc. Joey arbetar som skådis och letar ständigt efter den perfekta rollen. Joey är genomgod, hjälpsam och aningen korkad. Det är han som med sin charmiga brist på intelligens får de andra vännerna (och publiken) att skratta. Joey är en riktig tjejtjusare och går ständigt på date med nya skönheter. Han är en charmör vilket kan förklaras med den goda erfarenhet av tjejer han har fått under sin uppväxt som enda sonen bland 7 systrar. Joey bor i lägenheten mitt emot Monicas och Chandler är hans rumskompis under mestadels av serien. Lite då och då småflörtar Joey och Rachel med varandra, om vartannat. Det blir aldrig de två även om det till och från kan verka som så. Karaktären Joey får efter Vänners sista avsnitt en egen tv-serie, ”Joey”.

Chandler spelas av skådespelaren Matthew Perry. Chandler är snabbtänkt och sarkastisk, han har svårt för att se allvaret när det infinner sig och är den som skämtar sig ut varje jobbig situation. Chandler bor tillsammans med Joey fram till dess att han och Monica finner varandra och Chandler då flyttar in i Monicas lägenhet. Chandler lärde känna Ross redan under collage eftersom de båda då delade rum. Ett av Chandlers ex, Jannice med den pipiga rösten, förföljer Chandler igenom hela serien. Hon dyker upp en gång i varje säsong under minst sagt olämpliga och oväntade tillfällen. Chandler har haft en något annorlunda uppväxt med en mamma som är författare till erotiska böcker och en pappa som arbetar som transvestit.

Phoebe spelas av skådespelerskan Lisa Kudrow. Phoebe är hängiven New Agefantast och liksom Joey aningen korkad. Hon arbetar genom hela serien som massös, kompositör och sångerska. Phoebe kan alltid plocka fram en egenkomponerad låt för varje tillfället. Hon framträder även en del på kaféet Central Perk. Med kärleken går det lite upp och ner för Phoebe, hon är i början av serien gift med Duncan som visar sig bara ha gift sig för att få visum. I sista säsongen finner Phoebe äntligen kärleken när hon gifter sig med Mike.
Phoebe har en tvillingsyster, Ursula, som ibland dyker upp i serien, hon har även en bror, till vilken hon agerar surrogatmamma när brodern och hans fru inte kan få egna barn. Syskonen blev övergivna av föräldrarna som små och man får hintar under seriens gång att Phoebe inte alltid haft det så lätt.

Miljö
Serien utspelar sig i New York. Tre platser är centrala och återkommande. Monicas lägenhet, Joeys lägenhet och Central Perk. Monicas lägenhet byter inneboende under seriens gång, den enda som bor där under alla säsonger är Monica själv. Det är i Monicas lägenheten flest scener utspelas. I samma hus, dörren mitt emot Monicas, bor Joey, och även hos honom byts de inneboende ut. Central Perk är kaféet där de sex vännerna är stammisar. På kaféet arbetar Günter, servitören som finns med i alla säsonger av Vänner.

Tv-kanal
I Sverige sänds nu repriser av Vänner på kanal 5.

Källor
www.wikipedia.se
www.wikipedia.org

http://hem.passagen.se/gertine/favorite.htm

Dvd-box: Stora Vänner dvd-boxen innhållande 10 säsonger.
vanner-dvdbox