Handling
Gilmore Girls är en amerikansk dramakomedi som handlar om den ensamstående mamman Lorelai och hennes dotter Rory. De bor i den lilla staden Stars Hollow i Conneticut, där även Lorelais bästa vän Sookie och kaféägaren Luke. Serien handlar om Lorelais balansgång mellan att vara en god mor till sin dotter och att samtidigt vara en god vän. Lorelai var ung när hon fick Rory och det var emot hennes föräldrars vilja hon födde flickan. Föräldrarna Emily och Richard är överklass och ogillar skarpt Lorelais sätt att frigöra sig från den värld hon är uppvuxen i. Lorelais beslut att behålla och uppfostra Rory ensam togs inte emot av glädje av Emily och Richard. Lorelai rymmer hemifrån när hon inte får föräldrarnas stöd och hon får då jobb på ett värdshus, Independent Inn, i Stars Hollow. När serien tar sin början har Lorelai lyckats jobba upp sig på värdshuset och bär då huvudansvaret på arbetsplasten. I säsong 4 öppnar Lorelai och bästa vännen Sookie, The Dragonfly Inn, även det i Stars Hollow.

Bakgrund
Serien började visas i oktober år 2000 i USA och i september 2001 i Sverige. Den sista säsongen av serien sändes i Sverige hösten 2007. Serien visades under 7 säsonger. Gilmore Girls är skapad av Amy Sherman-Palladino. Amy har, efter att den sjunde säsongen sänts, uttryckt ett önskemål om att skapa en långfilm om Lorelai och Rory. Eftersom många fans protesterade när serien lades ner har man starkt funderat på möjligheten med en långfilm eller eventuellt en säsong 8.

Gilmore Girls har gjort sig känt för sina snabba kvicktänkta repliker och för att referera till kända filmer, tv-serier, böcker osv. För att publiken skulle kunna hänga med i vad karaktärerna refererar till fick man med broschyrer ihop med dvd:erna i vilka källorna till referaten presenterades. Även mat har en stor roll i serien. Lorelai och Rory äter fantastiska mängder mat, gärna onyttigt sådan. En stor del av serien utspelas på Lukes kafé där maten har en huvudroll. Varje fredag samlas familjen hos det äldre paret Gilmore för fredagsmiddag.

 
Karaktärer
Lorelai spelas av skådespelerska Lauren Graham. Det är kring Lorelais liv serien cirkulerar. Lorelai är mamma till Rory och följer inte riktigt den mallen en mamma borde. Definitivt inte om man ser till vad Lorelais föräldrar anser vara mallen för en mamma. Lorelai födde Rory när hon var 16, och det utan att vara gift med fadern till hennes föräldrars stora förtret. Lorelai har igenom hela serien ett något ansträngt förhållande till sina föräldrar då hon inte delar den livssyn de har, heller inte vill leva efter den livsstil de lever. Lorelais kärleksliv är komplicerat och hon pendlar under seriens gång mellan att vara tillsammans med Rorys far, Christopher Hyden, och kaféägaren Luke. Lorelai förlovar sig även med Rorys lärare, Max Medina, men ångrar sig och ställer in bröllopet. Lorelai hinner även med att gifta sig med Christopher men äktenskapet blir inte långvarigt. Seriens allra sista avsnitt avslutas med att Luke och Lorelai kysser varandras och publiken kan ana att det tillslut blir de två. 

Rory, Lorelais dotter, spelas av skådespelerskan Alex Bledel. Rory är en hängiven student som gärna sitter med näsan i någon bok. Hon är duktig i skolan och väldigt intelligent för sin ålder. I början av serien går Rory på kommunal skola men byter sedan till en privatskola. När det är dags för college väljer hon att studera på Yale. Även Rory har ett komplicerat kärleksliv. Rorys första kärlek, Dean, vandrar in och ut ur serien. De båda blir ihop, gör slut för att någon säsong senare träffas igen för att bli ihop, och göra slut. Rory är även ihop med Lukes systerson Jess, men förhållandet tar slut när Jess plötsligt lämnar Stars Hollow. På skolan träffar Rory killen Logan och de båda blir ihop. I näst sista avsnittet av sista säsongen friar Logan med Rory säger nej och publiken får aldrig riktigt veta hur deras relation fortsätter.

Luke, kaféägaren, spelas av skådespelaren Scott Patterson. Luke är en snäll, men något cynisk, man som ställer upp för Lorelai och Rory när helst detta behövs. Luke är Rorys manliga förebild då hon själv växt upp utan någon närvarnade far. Luke har ett on-off förhållande med Lorelai igenom hela serien. Det enda tydliga avbrottet från denna kärleksrelation är då Luke gifter sig med advokaten Nicole. Förhållandet tar dock slut när Nicole är otrogen. Luke har en dotter, April, tillsammans med sitt ex. Anna Nardnin. April dyker upp först i slutet av säsong 6.

Sookie spelas av Melissa McCarthy. Sookie är Lorelais bästa vän och senare även kollega när de startar The Dragonfly Inn, där Sookie arbetar som kock. Sookie är lite klumpig men väldigt godhjärtad. Hon gifter sig och har i slutet av serien 2 barn.

Emily och Richard Gilmore är Lorelais föräldrar och spelas av Kelly Bishop och Edward Herrmann. Emily är hemmafrun som ägnar sig åt välgörenhet. Hon har en god relation med barnbarnet Rory men en betydligt sämre relation till sin dotter. Emily är en kvinna som vet vad hon vill och stil och klass är viktigt för henne. Richards stora passion i livet är has barnbarn Rory, de två delar många intressen. Richards relation till Lorelai är inte den bästa men han kommer bättre överrens med henne än vad Emily gör. Under seriens gång arbetar Richard på ett försäkringsbolag, startar eget och undervisar på Yale. Hans något ohälsosamma livsstil gör att han får två hjärtinfarkter, som han dock repar sig bra ifrån.  

Miljö:
Serien utspelas i den lilla pittoreska staden Stars Hollow i Connecticut. Flera scener tar plats hemma hos Lorelai och Rory. Dessa två gör även dagliga besök på Lukes kafé, vilket innebär att en stor del av serien utspelas där. Andra platser som återkommer är Independent Inn och The Dragonfly Inn.

Tv-kanal
Gilmore Girls visas i Sverige på lördags- och söndagsförmiddagar på kanal 5.