17sep/19

Four Weddings and a Funeral

En romantisk komedi som baseras på filmen Fyra bröllop och en begravning som är en av de största romantiska filmerna under 90 talet.

Fyra amerikanska vänner återförenas för ett bröllop i London där ett chockerande avslöjande vid altaret inleder ett år av romans, skandal, hjärtesorg och självfallet – fyra bröllop och en begravning.

Kolla in serien på Viaplay

11apr/16

Fear the Walking Dead

Fear the Walking Dead | 2015 –

Fear the Walking Dead är en avskalad dramaserie i samma värld som The Walking Dead där vi får följa en trasig familj under upptakten av de odödas apokalyps. I en stad full av människor på jakt efter sina drömmar och på flykt undan sina hemligheter och sitt förflutna, hotar en mystisk farsot att rasera den lilla stabilitet som studievägledaren Madison Clark och engelskläraren Travis Manawa har lyckats skapa. De vardagsproblem som uppstår i mötet mellan två familjer där barnen präglas av bitterhet, verklighetsflykt och missbruk, får stå tillbaka när samhället börjar falla samman. Det är en obeveklig evolution där endast de starkaste överlever, och vår dysfunktionella familj måste antingen börja om på nytt eller bejaka sina mörkare sidor.
I rollerna: Stars: Kim Dickens, Cliff Curtis, Frank Dillane..

–> Dvdboxar på CDON
–> Kolla in Fear the Walking Dead på HBO Nordic.

11apr/16

The Night Manager

The Night Manager | 2016 | från 15år

Kairo, tidigt 2010-tal. Den före detta soldaten Jonathan Pine (Tom Hiddleston), som är nattportier på ett hotell i staden, får information om en nära förestående vapenaffär. Snart befinner sig Jonathan i den hänsynslöse affärsmannen Richard Ropers (Hugh Laurie) värld av cynisk storpolitik. Miniserie baserad på spionförfattaren John le Carrés roman med samma namn..
I rollerna: Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman.

–> Dvdbox på CDON
–> Kolla in The Night Manager på C-more.

11apr/16

Banshee

Banshee – Trillerserie från USA – Kan ses från 15år

Trillerserie som utspelar sig i ett litet samhälle präglat av kriminalitet och gamla oförrätter. Den före detta fången och mästertjuven Lucas Hood döljer sin verkliga identitet och agerar Pennsylvania-staden Banshees polis, samtidigt som han fortsätter sin brottsliga bana. “Banshee” är skapad av mångfaldigt prisbelönade Alan Ball som även skapat True Blood.

–> Kolla på serien och läs mera här

14jan/16

The White Queen

The White Queen – Dramaserie från 2013

Maktstridernas England på 1400-talet är spelplatsen för den här brittiska dramaserien. Kungariket befinner sig i en tid av oro, med två mäktiga familjer i hänsynslös kamp om tronen. Genom tre kvinnors ögon följer “The White Queen” de dramatiska skeendena. Med Golden Globe-nominerade svenska Rebecca Ferguson i en av huvudrollerna.

–> Läs mer och kolla på Serien här

07jan/16

The Shannara Chronicles

The Shannara Chronicles är en fantasy tvserie från 2015
Tusentals år efter vår civilisations förstörelse har jorden delats upp i det som kallas De fyra länderna, vars invånare är en blandning av raser som till exempel alver, dvärgar, troll, tomtar och människor. Äventyret börjar med att ett alviskt träd Ellcrys är döende. Den dåliga nyheten är att trädet har varit den enda bit av magi som skyddar de fyra land från demon världen. Amberle Elessedil är den enda som kan rädda trädet. Men hon måste låsa upp magin som inte har använts på tusentals år. Med hjälp av Wil Ohmsford, reser hon för att hitta den förlorade magi. Men det kommer inte att bli en lätt uppgift.

Kolla in serien på Hbo Nordic

14aug/09

Ugly Betty

Handling
Serien handlar om en ung latinamerikans tjej, Betty, som får jobb som assistent åt chefredaktören Daniel Meades på modetidning ”Mode”. Anledningen till att hon får jobbet är för att tidningens ägare, Bradford Meade (Daniels pappa) vill anställa någon som inte har utseendet med sig för att hans son Daniel inte ska vilja ha sex med den nyanställda assistenten. Eftersom Betty inte är lika snygg, smal och modemedveten som sina arbetskamrater får hon dock ständigt utstå elakheter från dem. Men trots detta lyckas Betty mycket bra på sitt jobb. Publiken får även följa med Betty hem och ta del av de problem hon möter på sin fritid. Betty bor i början av serien med sin pappa, sin syster Hilda och Hildas son Justin. Bettys pappa hamnar ständigt i trubbel och det ligger på Bettys bord att reda upp efter honom. Tillslut tröttnar Betty på att bo med familjen och flyttar i 3:dje säsongen till en egen lägenhet i New York.

Bakgrund
Serien, som är en relationskomedi, är producerad av Salma Hayek, Silvio Horta, Ben Silverman, Jose Tamez och Joel Fields. Förebild för serien är den Colombianska tv-serien ”Yo soy Betty, la fea”. Serien hade premiär 28 september 2006 i USA och den 7 november 2006 visades det första avsnittet på kanal 5 här i Sverige. Serien är nu inne på den 4:de säsongen och den kommer att börja visas i USA i september 2009.

Karaktärer
Huvudpersonen Betty Suarez spelas av skådespelerska America Ferrera. Betty är latinamerikans och hennes signalement är ett par stora röda glasögon, tandställning och kläder blandade i alla möjliga färger och mönster. Bettys stora dröm är att starta en egen tidning men får så länge nöja sig med jobbet på modetidningen ”Mode”. Betty är i början av serien ihop med barndomsvännen Walter. Men redan under första säsongen gör de slut och hon blir istället ihop med en kollega på Mode, Henry. 

Bettys syster Hilda Suarez spelas av Ana Ortiz. Hilda har sonen Justin tillsammans med Santos. Santos bli dock skjuten till döds av en rånare i säsong 2. Mycket av Hildas tid ägnas åt hennes son och publiken får följa deras vardag tillsammans. När Hilda inleder en relation med en gift man blir hennes pappa mycket upprörd och Hilda tvingas snabbt att avsluta relationen.

Justin Suarez spelas av skådespelaren Mark Indelicato. Justin är son till Hilda och Santos. Betty upptäcker Justins interesse för mode och låter honom praktisera på Mode. Justin har även intresse för skådespeleri och kämpar under säsong 3 för att få en plats i en show på Broadway.

Bettys far, Ignacio Suarez, spelas av Tony Plana. Ignacio arbetar som kock och bagare. Han sörjer sin döda fru, Rosa, som är mamma till Betty och Hilda. Ignacio hamnar ibland i trubbel och då får hans båda döttrar ryck in till undsättning.

Christina McKinney spelas av skådespelerskan Ashley Jensen. Christina arbetar på tidningen Mode som sömmerska och blir snabbt vän med Betty. Hennes dröm är att blir känd kläddesigner.

Daniel Meade, chefredaktör på Mode, spelas av skådespelaren Eric Mabius. Daniels pappa, Bradford Meade, äger tidskriften Mode. Daniel har en bror som heter Alex som sägs ha försvunnit på en skidresa, men i första säsongen kommer Alex tillbaka, då som Alexis efter ett könsbyte. Daniel är en riktig charmör och gör allt för att få tjejerna på fall. Ibland känns det som han arbetar mer med att få de unga snygga modellerna på tidningen att falla för honom än för att faktisk få tidningen att går runt.

Claire och Bradford Meade, det äkta paret som är föräldrar till Daniel och Alexis Meade spelas av Judith Light och Alan Dale. Under första säsongen sitter Claire i fängelse för att ha mördat en av Bradfords älskarinnor. Claire blir dock frigiven eftersom hon anses ha varit sinnesförvirrad då mordet begicks. Bradford är ägren till tidningen Mode och han försöker få sin son att se allvaret i att driva en tidning. Bradford dör av hjärtinfarkt i säsong 2.

Wilhelmina Slater spelas av Vanessa Williams. Wilhelmina gör vad som helst för att få Daniels jobb som chefredaktör. I säsong två lindar hon Bradford Meade runt lillfingret och de båda planerar att gifta sig. Betty kommer dock på Wilhelmina ha en relation med sin livvakt och Bradford dör av hjärtinfarkt framme vid altaret, därmed blir det aldrig något giftermål. Wilhelmina får sedan sparken från Mode. I säsong 3 återanställs hon som chefredaktör för Mode av Alexis Meade.

Tv-kanal 
Ugly Betty sänds på kanal 5.
 
14aug/09

Fresh Prince i Bel Air

Handling
Fresh Prince i Bel Air är en sitcom från USA som handlar om killen Will. Will spelas av Will Smith och serien tar sin början när Will hamnar i trubbel i sin hemstad, West Philadelphia. Hans mamma blir då orolig och skickar därför Will till sina släktingar i Bel Air. Släktingarna lever ett flott liv som är mycket annorlunda emot vad Will är van vid. Familjen består av pappa Philip Banks, mamma Vivian Banks och deras barn (Wills kusiner) Hilary, Carlton, Ashley och Nicky. Hos familjen bor även den sarkastiske butlern Geoffrey. Serien handlar om hur Will, med sin street-smarta bakgrund, ska anpassas in i den rika familjens vardag.

Bakgrund
The Fresh Prince of Bel Air är en amerikansk sit-com skapad av Andy Borowitz och Susan Borowitz. Serien sändes i USA mellan september 1990 till maj 1996. Will Smith var en känd rappare, kallad Fresh Prince, under 80-talet men tyvärr hamnade han i ekonomiskt trubbel. Lagom till dess att han var helt pank blev han kontaktad av televisionsbolaget NBC som hade en idé om att göra en komediserie där Will skulle vara huvudpersonen, som till stor del i skapandet var inspirerad av just Will Smiths egen personliga stil och karaktär. Intromusiken till serien är skriven och framförs av Will Smith själv.

Karaktärer
Will spelas av rapparen och skådespelaren Will Smith. Will växer upp med sin mamma i ett hårt och fattigt område i West Philadelphia. När Will är 17 år hamnar han i bråk i hemtrakterna och hans mamma skickar då honom till släktingar i Bel Air. Will kommer bra överrens med sin nya familj, förutom med sonen Carlton. Will anses sig vara street-smart och är lite av en tuffing medan Carlton är motsatsen. Will är innerst inne en snäll kille och när det väl gäller står han upp för sin nya familj. Will kan verka omogen men är egentligen en intelligent grabb, han väljer bara att inte visa den sidan av honom själv. Han är en riktig kvinnotjusare och tjejerna är många under seriens gång.

Philip spelas av James Avery. Philip är en storvuxen man som inger respekt redan vi en första anblick, för alla utom Will naturligtvis. Han arbetar i början av serien som advokat men arbetar sedan upp sig till domare. Philip är mån om sin familj och, liksom Will, står upp för dem när det väl gäller. Han ser Will som en son även om de hamnar i bråk titt som tätt. I serien skämtas det ofta om Philips intresse för mat och övervikt. Philip får under seriens gång även en hjärtattack just p.g.a. av sin övervikt.

Vivian spelas först av Janet Hubert-Witten och senare av Dphne Maxwell Read. Vivans personlighet ändras i och med skådespelarbytet. I början är hon en kärriärskvinna, arbetar bland annat som lärare, som håller barnen hårt och kräver disciplin. Efter skådespelarbytet blir Vivan mer givmild och framställs som en hemmafru. Hon blir mjukare mot barnen och är nu istället den som skyddar dem från pappa Philips vrede och krav på disciplin.

Hilary spelas av skådespelerska Karyn Parsons. Hilary är den äldsta av syskonen Banks och den som är mest bortskämd av pappa Philip. Hilary har utseendet med sig men är tyvärr inte vidare intelligent så hon får leva på sitt utseende. Hon vill gärna leva lyxliv och utnyttjar familjens butler till fullo, till butlerns förtret. Hilary är ytlig, och hennes favoritintresse är pengar och shopping. Till viss del ser hon ner på Wills tidigare livsstil men är ändå godhjärtad och ser honom som en familjemedlem. Hilary får jobb som väderflicka på en tv-station och får snart sin egen talkshow, ”Hilary”. Hilarys show flyttar i sista avsnittet till New York och Hillary flyttar då med.

Carlton spelas av skådespelaren Alfonso Ribeiro. Carlton är en pryd, snobbig och ordentlig kille som inte passar så värst bra ihop med Will. De båda är stundom goda vänner men deras olika syn på livet gör att de ofta hamnar i onåd med varandra. Carlton är väldigt smart och blir ofta retad för detta av syskonen som tycker att han är lite av en besserwisser. Trots sin intelligens framställs Carlton ofta som naiv. Hans mål i livet är att studera på Princeton University och hans största idol är Tom Jones. Sin stora dröm om Princeton uppfylls i sista avsnittet då han flyttar till östkusten för att kunna börja på skolan. 

Ashley, spelas av skådespelerskan Tatyana M Ali. Ashley är seriens minsting fram till dess att Nicky föds i slutet av säsong 3. Hon är mammas flicka och de båda kommer mycket bra överrens. Ashley ser upp till Will och följer honom som en svans när hon är yngre. Eftersom Ashley ser upp till Will blir hon, liksom han, en rebellisk tonåring. En av sakerna som får pappa Philip att gå i taket är när Ashley i hemlighet slutar gå till den privata skolan som hon är inskriven på och istället börjar på en kommunal skola. I seriens sista avsnitt beslutar sig Ashley för att börja plugga i New York och eftersom systern Hilary också ska flytta dit bestämmer sig de båda systrarna för att bo ihop.

Nicky spelas av Ross Abley. Precis som i många andra serier växer Nicky upp ovanligt snabbt. I femte säsongen växer han upp från bebis till en grabb i skolåldern.

Miljö
Största delen av serien utspelar sig i familjen Banks hus i Bel Air. Det är främst i vardagsrummet och köket som dessa scener tar plats. I säsong 4 flyttar Carlton och Will in i Poolhuset som då blir en av huvudplatserna för serien.

 

Tv-kanal
Fresh Prince visas nu på kanal 5, vardagar klockan 15.00.

Källor
www.wikipedia.se
www.wikipedia.com

14aug/09

Gilmore Girls

Handling
Gilmore Girls är en amerikansk dramakomedi som handlar om den ensamstående mamman Lorelai och hennes dotter Rory. De bor i den lilla staden Stars Hollow i Conneticut, där även Lorelais bästa vän Sookie och kaféägaren Luke. Serien handlar om Lorelais balansgång mellan att vara en god mor till sin dotter och att samtidigt vara en god vän. Lorelai var ung när hon fick Rory och det var emot hennes föräldrars vilja hon födde flickan. Föräldrarna Emily och Richard är överklass och ogillar skarpt Lorelais sätt att frigöra sig från den värld hon är uppvuxen i. Lorelais beslut att behålla och uppfostra Rory ensam togs inte emot av glädje av Emily och Richard. Lorelai rymmer hemifrån när hon inte får föräldrarnas stöd och hon får då jobb på ett värdshus, Independent Inn, i Stars Hollow. När serien tar sin början har Lorelai lyckats jobba upp sig på värdshuset och bär då huvudansvaret på arbetsplasten. I säsong 4 öppnar Lorelai och bästa vännen Sookie, The Dragonfly Inn, även det i Stars Hollow.

Bakgrund
Serien började visas i oktober år 2000 i USA och i september 2001 i Sverige. Den sista säsongen av serien sändes i Sverige hösten 2007. Serien visades under 7 säsonger. Gilmore Girls är skapad av Amy Sherman-Palladino. Amy har, efter att den sjunde säsongen sänts, uttryckt ett önskemål om att skapa en långfilm om Lorelai och Rory. Eftersom många fans protesterade när serien lades ner har man starkt funderat på möjligheten med en långfilm eller eventuellt en säsong 8.

Gilmore Girls har gjort sig känt för sina snabba kvicktänkta repliker och för att referera till kända filmer, tv-serier, böcker osv. För att publiken skulle kunna hänga med i vad karaktärerna refererar till fick man med broschyrer ihop med dvd:erna i vilka källorna till referaten presenterades. Även mat har en stor roll i serien. Lorelai och Rory äter fantastiska mängder mat, gärna onyttigt sådan. En stor del av serien utspelas på Lukes kafé där maten har en huvudroll. Varje fredag samlas familjen hos det äldre paret Gilmore för fredagsmiddag.

 
Karaktärer
Lorelai spelas av skådespelerska Lauren Graham. Det är kring Lorelais liv serien cirkulerar. Lorelai är mamma till Rory och följer inte riktigt den mallen en mamma borde. Definitivt inte om man ser till vad Lorelais föräldrar anser vara mallen för en mamma. Lorelai födde Rory när hon var 16, och det utan att vara gift med fadern till hennes föräldrars stora förtret. Lorelai har igenom hela serien ett något ansträngt förhållande till sina föräldrar då hon inte delar den livssyn de har, heller inte vill leva efter den livsstil de lever. Lorelais kärleksliv är komplicerat och hon pendlar under seriens gång mellan att vara tillsammans med Rorys far, Christopher Hyden, och kaféägaren Luke. Lorelai förlovar sig även med Rorys lärare, Max Medina, men ångrar sig och ställer in bröllopet. Lorelai hinner även med att gifta sig med Christopher men äktenskapet blir inte långvarigt. Seriens allra sista avsnitt avslutas med att Luke och Lorelai kysser varandras och publiken kan ana att det tillslut blir de två. 

Rory, Lorelais dotter, spelas av skådespelerskan Alex Bledel. Rory är en hängiven student som gärna sitter med näsan i någon bok. Hon är duktig i skolan och väldigt intelligent för sin ålder. I början av serien går Rory på kommunal skola men byter sedan till en privatskola. När det är dags för college väljer hon att studera på Yale. Även Rory har ett komplicerat kärleksliv. Rorys första kärlek, Dean, vandrar in och ut ur serien. De båda blir ihop, gör slut för att någon säsong senare träffas igen för att bli ihop, och göra slut. Rory är även ihop med Lukes systerson Jess, men förhållandet tar slut när Jess plötsligt lämnar Stars Hollow. På skolan träffar Rory killen Logan och de båda blir ihop. I näst sista avsnittet av sista säsongen friar Logan med Rory säger nej och publiken får aldrig riktigt veta hur deras relation fortsätter.

Luke, kaféägaren, spelas av skådespelaren Scott Patterson. Luke är en snäll, men något cynisk, man som ställer upp för Lorelai och Rory när helst detta behövs. Luke är Rorys manliga förebild då hon själv växt upp utan någon närvarnade far. Luke har ett on-off förhållande med Lorelai igenom hela serien. Det enda tydliga avbrottet från denna kärleksrelation är då Luke gifter sig med advokaten Nicole. Förhållandet tar dock slut när Nicole är otrogen. Luke har en dotter, April, tillsammans med sitt ex. Anna Nardnin. April dyker upp först i slutet av säsong 6.

Sookie spelas av Melissa McCarthy. Sookie är Lorelais bästa vän och senare även kollega när de startar The Dragonfly Inn, där Sookie arbetar som kock. Sookie är lite klumpig men väldigt godhjärtad. Hon gifter sig och har i slutet av serien 2 barn.

Emily och Richard Gilmore är Lorelais föräldrar och spelas av Kelly Bishop och Edward Herrmann. Emily är hemmafrun som ägnar sig åt välgörenhet. Hon har en god relation med barnbarnet Rory men en betydligt sämre relation till sin dotter. Emily är en kvinna som vet vad hon vill och stil och klass är viktigt för henne. Richards stora passion i livet är has barnbarn Rory, de två delar många intressen. Richards relation till Lorelai är inte den bästa men han kommer bättre överrens med henne än vad Emily gör. Under seriens gång arbetar Richard på ett försäkringsbolag, startar eget och undervisar på Yale. Hans något ohälsosamma livsstil gör att han får två hjärtinfarkter, som han dock repar sig bra ifrån.  

Miljö:
Serien utspelas i den lilla pittoreska staden Stars Hollow i Connecticut. Flera scener tar plats hemma hos Lorelai och Rory. Dessa två gör även dagliga besök på Lukes kafé, vilket innebär att en stor del av serien utspelas där. Andra platser som återkommer är Independent Inn och The Dragonfly Inn.

Tv-kanal
Gilmore Girls visas i Sverige på lördags- och söndagsförmiddagar på kanal 5.

 

14aug/09

Vänner

Handling
Tv-serien Vänner, vars originaltitel är Friends, handlar om de sex vännerna Monica, Chandler, Ross, Rachel, Joey och Phoebe, som alla bor i New York. Komediserien spelar på vardagsbekymmer och typiska livshändelser som sker i vännernas liv. Karaktärerna är väldigt olika i sättet och detta skapar komiska situationer. I tio års tid följde publiken de sex vännerna, såg hur de åldrades och hamnade i olika situationer som hör livet till.  

Bakgrund

Serien, som är en komediserie, är producerad av Martha Kauffman, David Crane, Kevin S Bright och Todd Stevens. Den första säsongen börjad sändas den 22 september 1994 i USA. Sista säsongen visades 2004. Serien spelades in i Warner Bros studios i Kalifornien inför livepublik. De sex huvudskådespelarna blev goda vänner även utanför tv-serien och de arbetade för att man skulle se dem som ett team där alla behandlas lika. Därmed gavs gruppen heller inte individuella löner vilket annars är mycket vanligt för skådespelare under Warner Bros produktioner. Under hela första säsongen av serien deltog de sex skådespelarna också alltid tillsammans intervjuer och på bilder i tidningar.

Karaktärer
Monica spelas av skådespelerskan Courtney Cox Arquette. Monica är storasyster till Ross och den av syskonen som verkligen får kämpa för föräldrarnas uppmärksamhet. Hon har gått i skola tillsammans med Rachel och blev då retad för att hon var kraftig. Monica är känd som den pedantiska av de sex vännerna och hon arbetar som kock. Monica är egentligen en lugn karaktär så länge hon har läget under kontroll, men spontanitet och oordning gör att hon tappar greppet om saker och ting. I 4:de säsongen blir Monica ihop med Chandler och han flyttar då in i hennes lägenhet.

Rachel spelas av skådespelerskan Jennifer Aniston. Rachel är den modemedvetna, bortskämda överklasstjejen som i första avsnittet av serien lämnar sin man vid altaret för att flytta in hos barndomsvännen Monica. Rachel flyttar senare in till Phoebe och bor även ihop med Joey för en stund. Trots sin bakgrund beslutar sig Rachel för att klara sig själv och tar ett jobb som servitris på Central Perk. Hon arbetar senare på Bloomingdale’s och hamnar slutligen som inköpare för Ralph Lauren. Hon och Ross finner varandra och gifter sig vid en snabbvisit i Las Vegas, men säg den lycka som varar, giftermålet hävs ganska omgående. Genom hela serien följer tittarna sedan Ross och Rachels förhållandes vara eller icke vara. I sista säsongen får de slutligen varandra. De två får tillsammans dottern Emma.

Ross spelas av skådespelaren David Schwimmer. Ross är lillebror till Monica och bortskämd av deras föräldrar, Ross är favoritbarnet i familjen. Ross arbetar i början av serien som paleontolog på ett museum och senare som lärare på collage. Han anses vara lite töntig av de andra vännerna i och med sitt intresse för dinosaurier. Ross är aningen blyg och tillbakadragen, men han lyckas ändå fånga tjejer. Ross gifter sig tre gånger i serien och får tillsammans med första frun en son, Ben. Den första frun visar sig sedan vara lesbisk och förhållandet tar slut. Med fru nummer två, Emily, verkar allt falla på plats, i alla fall fram till bröllopet där Ross råkas säga Rachels namn vid altaret. Det tredje och sista giftermålet är tillsammans med just Rachel, som Ross har varit förälskad i ända sedan högstadiet. Tillsammans får de dottern Emma.

Joey spelas av skådespelaren Matt LeBlanc. Joey arbetar som skådis och letar ständigt efter den perfekta rollen. Joey är genomgod, hjälpsam och aningen korkad. Det är han som med sin charmiga brist på intelligens får de andra vännerna (och publiken) att skratta. Joey är en riktig tjejtjusare och går ständigt på date med nya skönheter. Han är en charmör vilket kan förklaras med den goda erfarenhet av tjejer han har fått under sin uppväxt som enda sonen bland 7 systrar. Joey bor i lägenheten mitt emot Monicas och Chandler är hans rumskompis under mestadels av serien. Lite då och då småflörtar Joey och Rachel med varandra, om vartannat. Det blir aldrig de två även om det till och från kan verka som så. Karaktären Joey får efter Vänners sista avsnitt en egen tv-serie, ”Joey”.

Chandler spelas av skådespelaren Matthew Perry. Chandler är snabbtänkt och sarkastisk, han har svårt för att se allvaret när det infinner sig och är den som skämtar sig ut varje jobbig situation. Chandler bor tillsammans med Joey fram till dess att han och Monica finner varandra och Chandler då flyttar in i Monicas lägenhet. Chandler lärde känna Ross redan under collage eftersom de båda då delade rum. Ett av Chandlers ex, Jannice med den pipiga rösten, förföljer Chandler igenom hela serien. Hon dyker upp en gång i varje säsong under minst sagt olämpliga och oväntade tillfällen. Chandler har haft en något annorlunda uppväxt med en mamma som är författare till erotiska böcker och en pappa som arbetar som transvestit.

Phoebe spelas av skådespelerskan Lisa Kudrow. Phoebe är hängiven New Agefantast och liksom Joey aningen korkad. Hon arbetar genom hela serien som massös, kompositör och sångerska. Phoebe kan alltid plocka fram en egenkomponerad låt för varje tillfället. Hon framträder även en del på kaféet Central Perk. Med kärleken går det lite upp och ner för Phoebe, hon är i början av serien gift med Duncan som visar sig bara ha gift sig för att få visum. I sista säsongen finner Phoebe äntligen kärleken när hon gifter sig med Mike.
Phoebe har en tvillingsyster, Ursula, som ibland dyker upp i serien, hon har även en bror, till vilken hon agerar surrogatmamma när brodern och hans fru inte kan få egna barn. Syskonen blev övergivna av föräldrarna som små och man får hintar under seriens gång att Phoebe inte alltid haft det så lätt.

Miljö
Serien utspelar sig i New York. Tre platser är centrala och återkommande. Monicas lägenhet, Joeys lägenhet och Central Perk. Monicas lägenhet byter inneboende under seriens gång, den enda som bor där under alla säsonger är Monica själv. Det är i Monicas lägenheten flest scener utspelas. I samma hus, dörren mitt emot Monicas, bor Joey, och även hos honom byts de inneboende ut. Central Perk är kaféet där de sex vännerna är stammisar. På kaféet arbetar Günter, servitören som finns med i alla säsonger av Vänner.

Tv-kanal
I Sverige sänds nu repriser av Vänner på kanal 5.

Källor
www.wikipedia.se
www.wikipedia.org

http://hem.passagen.se/gertine/favorite.htm

Dvd-box: Stora Vänner dvd-boxen innhållande 10 säsonger.
vanner-dvdbox